Almanya’da günde yaklaşık 600 ton döner tüketiliyor. Bir o kadar da Avrupa ya da öbür ülkelere ihraç ediliyor. Yaklaşık 60 yıl evvel başlayan döner macerası, süratle büyüdü ve bugün artık döner Almanya’nın “milli yemeği” haline geldi.
Yaklaşık 16 bin döner büfesinin bulunduğu Almanya’da, dönercilerin yıllık cirosu ise 4 milyar Euro’ya yaklaştı. Almanlar’ın ilgi ettiği ve yılda ortalama 800 milyon tükettiği Currywurst (körili sosis) ise ikinci sıraya düştü.
DÖNER’İ TERCİH EDİYORLAR
YouGow isimli bir kuruluş tarafından yapılan araştırmaya nazaran Almanlar’ın yüzde 45’i yemek olarak döneri tercih ederken, körili sosisi tercih edenlerin oranı ise yüzde 37’de kaldı. Soru, “Bir yemek seçecek olsan, hangisini tercih ederdin?” formundaydı.
Almanya’da birçok Türk tarafından seri halde ve farklı yollarla, bileşenlerle üretilen döner, çoğunlukla Türk döner büfeleri ile restoranlarında satılıyor.
Almanlar da misal biçimde döner büfeleri açmaya başladı. Hatta ülke dışındaki kimi yerlerde döner, “Alman döneri ya da Berlin döneri” diye satılıyor.