Hafızanız için 50 yaşından sonra kesinlikle içmemeniz gereken 5 içecek

Tabağımıza koyduğumuz yiyeceklerin yanı sıra tükettiğimiz içeceklerin de bedenimize yararlı olması gerekiyo. Lakin, kimi sıvılar çok tüketildiğinde ziyanlı hale gelir, beyin ve bilişsel sıhhat üzerinde olumsuz tesirler yaratır. SheFinds’e konuşan uzmanlar, 50 yaşından sonra beyin sıhhatinizi korumak için kaçınılması gereken beş içeceği açıkladı. 

1. Yapay Aromalı Meyve Suları

Yapay aromalı meyve suları, birçok kişinin güne başlarken tercih ettiği içeceklerden biri olsa da, sıhhat açısından dikkat edilmesi gereken bir seçenek. Bu cins içecekler, ekseriyetle yüksek ölçüde ek şeker ve yapay katkı hususları içerir. 

Biyolog Dr. Ralph Waldo, bu hususların beyindeki iltihaplanmayı ve oksidatif gerilimi artırarak uzun vadeli hafıza ve bilişsel fonksiyonlara ziyan verebileceğini açıklıyor. Sağlıklı bir alternatif olarak, taze sıkılmış meyve suları yahut direkt meyve tüketimi, hem besin bedelini artırır hem de ziyanlı tesirlerden korunmanızı sağlar. 

2. Milkshakeler

Milkshakeler, sıcak havalarda birçok kişinin keyifle tükettiği tanınan bir içecektir. Lakin biyolog Dr. Ralph Waldo’ya göre, bu tatlı ikramlar sıhhat açısından hiç de pak değil. Üretilen milkshakeler, beyin iltihabını şiddetlendirebilen, sinyal yollarını bozabilen berbat yağlar ve yüksek ölçüde şeker içerir. Ayrıyeten, bilişsel fonksiyonlara ziyan verebilecek yapay tatlar ve koruyucularla doludur. Şayet milkshake hayranıysanız, daha sağlıklı bir alternatif olarak taze meyve ve yoğurtla hazırlanan smoothie’leri tercih edebilirsiniz. 

3. Gazoz

Diyet gazozlar, kalori alımını denetim altında tutmak isteyenlerin sıkça tercih ettiği bir seçenek olsa da, sıhhat açısından düşündüğümüz kadar pak değildir. Biyolog Dr. Ralph Waldo’ya göre, aspartam içeren diyet içeceklerin daima tüketimi bilişsel sıkıntılara yol açabilir. Aspartam, nörotransmiterlerin fonksiyonlarını değiştirebilme özelliği nedeniyle nörolojik bozukluklar ve hafıza kaybıyla ilişkilendirilmiştir. 

4. Alkol

Alkolün ziyanlı tesirleri, bu listede yer almasının sürpriz olmadığını ispatlar niteliktedir. Çok fazla alkol tüketiminin hem beden hem de beyin üzerindeki olumsuz tesirleri, sayısız bilimsel çalışmayla doğrulanmıştır. Beslenme uzmanı Lisa Richards, “Alkol, merkezi hudut sistemi üzerinde baskılayıcı bir tesir yaparak bilişsel fonksiyonları ve uyumu bozar” diye açıklıyor. Ayrıyeten, uzun müddetli ve çok alkol tüketimi, alkolik demans üzere önemli sonuçlara yol açabilir.

5. Güç içecekleri

Enerji spor içecekleri, güç artırıcı tesirleri nedeniyle sıkça tercih edilse de, hudut bilimci Dr. Robert Love bu içeceklerin beyin sıhhati üzerinde olumsuz tesirleri olabileceğini belirtiyor. Yüksek şeker yahut yapay tatlandırıcı içeriği, beyinde olumsuz sonuçlara yol açabilir ve uzun vadede bilişsel fonksiyonları etkileyebilir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir