“İki yıldır kesim yapılması ve kırmızı et besicisinin maliyetlerindeki artışlar nedeniyle hayvan arzında daralma görülebilir”

Türkiye Süt, Et, Besin Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı İsa Coşkun, “İki yıldır kesim yapılması ve kırmızı et besicisinin maliyetlerindeki artışlar nedeniyle hayvan arzında daralma görülebilir” dedi.

Coşkun, Türkiye’de süt ve süt eserleri üretiminin 2021’de 23,2 milyon ton olduğunu söz etti.

Üretim ölçüsünün bu yıl ise yüzde 3 azalarak 22,5 milyon ton civarında olmasının beklendiğini belirten Coşkun, “Sektörün dış ticaretine bakıldığında 10 aylık bilgilere nazaran ihracatta bu yıl geçen yıla nazaran ölçü olarak yüzde 9,1 azalma, cari olarak yüzde 35,4 artış görülmektedir. Yıl sonu iddiamız ise ihracatımızın 212 bin ton düzeylerinde gerçekleşeceği tarafındadır. Gereksinimimiz, kesimin tüm girdi kaynaklarında memleketler arası standartlarda kalite ve verimlilik odaklı üretim modellerinin geliştirilmesi. 2023 yılında süt dalının, üretim, tüketim ve dış ticarette tekrar üst taraflı bir ivme kazanmasını bekliyoruz” diye konuştu.

“İki yıldır kesim yapılıyor”

Üretim maliyetlerindeki artışın kesimde yarattığı aksiliklere işaret eden Coşkun, kırmızı ette girdi maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle son iki yıldır dişi hayvan kısmının devam ettiğini, bu durumun, artık süt arzını, gelecekte de besi sığırcılığını olumsuz etkileyeceğini lisana getirdi.

Coşkun, bu yılın 10 ayında 66 bin 807 baş canlı hayvan ithal edildiğini belirterek, “İki yıldır kesim yapılması ve kırmızı et besicisinin maliyetlerindeki artışlar nedeniyle 2023’te canlı hayvan arzında daralma görülebilir. Döviz kurunda yaşanan artışlardan ötürü hayvan ithalatı, besilik gereç alımı, çiftliklerin sürü yenilemesi ve yeni yatırım teşebbüsleri zorlaşmaktadır” tabirlerini kullandı.

“En çok muhtaçlığımız olan şey üretmek”

Türkiye Süt Üreticileri Merkez BirHliği Yönetim Kurulu Lideri Tevfik Keskin de girdi maliyetlerinin arttığını, bu sıkıntı periyotlarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çeşitli tedbirler alındığını söyledi. Keskin, “Son olarak Ulusal Süt Kurulunun aldığı yanlışsız kararla da çiğ süt tavsiye fiyatı üreticinin eline geçecek net fiyat olarak belirlendi. Bu durum üreticimizi rahatlattı ve süt fiyatını sürdürülebilir bir sayıya ulaştırdı” dedi.

Üreticinin eline geçecek net çiğ süt tavsiye fiyatını belirleme kararının alınmasına vesile olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve Bakanlık bürokratlarına teşekkür eden Keskin, şunları kaydetti:

“Ülke olarak en çok muhtaçlığımız olan şey üretmek. Üreticilerimiz sütten kar etmezse hayvanlarını kestirme kararı alıyor ve geriye dönüş güç oluyor. O yüzden Bakanlığımızın gelecek yıl da üreticilerimizi gözetici önlemler alarak tarım siyasetlerine devam etmesini bekliyoruz. Ülkemiz için elimizden gelen çabası göstermek zorundayız. Sütün üreticileri ve sahipleri olarak ülkemizin her noktasından, birlik, beraberlik ruhu ve vatan sevgisi sorumluluğuyla üretmeye devam edeceğiz. Emeklerimizin karşılığını alacağımız, daha fazla üreteceğimiz, istihdama katkı sağlayacağımız ve işletmelerimizi ayakta tutabilecek formda üretim yapmak istiyoruz.”

(AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir